TVGids24.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Nieuws


In de serie Dwars door Afrika reist correspondent Bram Vermeulen door Zuidelijk Afrika, om een beeld te geven van hoe het continent er nu voor staat. Vermeulen spreekt met verschillende inwoners: van straatarme arbeider tot steenrijke oliebaron. Zelfs de Chinezen zijn in Afrika aangekomen om te profiteren van de aanwezige rijkdom.

Langere historie

In de aflevering van zondag 5 oktober is Vermeulen in Zambia, waar hij de band met de Chinezen onderzoekt. De banden tussen de twee landen zijn ouder dan de laatste jaren. Toen Zambia in 1964 onafhankelijk werd, waren de Chinezen er snel bij om hulp te bieden. Ze zagen handelsmogelijkheden en bouwden een spoorlijn richting havenstad Dar es Salaam, in buurland Tanzania. Het project faalde echter hopeloos.

Arbeidsconflict

De Chinezen gaven niet gelijk op en hebben tegenwoordig onder meer een grote kopermijn in het land, waar plaatselijke bevolking werkt. Maar een heel gelukkig huwelijk is het anno 2014 nog steeds niet. Een arbeider in de serie: “Het is nogal een uitdaging om voor een Chinese baas te werken. Ze betalen minder dan in andere kopermijnen. Ik werk hier alleen om ervaring op te doen.” Zijn baas is ook niet compleet tevreden. “Om eerlijk te zijn: Zambiaanse werknemers zijn hebberig, laaggeschoold en niet bijster productief.” Zal dit werken voor de toekomst?

Dwars door Afrika is zondag 5 oktober te zien om 20.20 uur bij de VPRO op NPO2.


Vorige artikel
Dag, Lingo!
Volgende artikel
Home Alone ook dit jaar weer kerstfilm b..

Nieuwsarchief


Poll

  • Mijn favoriete serie is...