TVGids24.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Nieuws


Doven en slechthorenden kijken zo meteen waarschijnlijk een stuk liever televisie dan nu het geval is. De NPO is in samenwerking met onderzoeksinstantie TNO bezig met een techniek met een automatische gebarentolk. De ontwikkeling gaat als een trein, want binnenkort wordt het op televisie getest.

Ontdekken

De kijker kan hiermee op elk moment en elk programma een virtuele gebarentolk opvragen, die in verschillende kleuren verschijnt. Dit afwisselend per spreker. Dit verandert veel voor een deel van de dove doelgroep. “Vooral voor dove en slechthorende kinderen die nog niet kunnen lezen gaat er een hele nieuwe wereld open,'' vertelt bestuursvoorzitter Henk Hagoort van de NPO aan de Volkskrant.

Testfase

Het is nog niet zo dat de techniek direct kan worden toegepast. Hagoort is echter positief ingesteld. “De eerste testresultaten zijn veelbelovend, maar we gaan de techniek nog verder ontwikkelen met Europese partners.” Om te kijken of alles goed werkt zal begin komend jaar een aantal afleveringen van kinderprogramma Het Zandkasteel een virtuele doventolk krijgen.

Dit plan wordt mogelijk gemaakt door de opkomst van de Hbb-televisie. Dit is een extra 'laag' op je televisiescherm, die je naast voor de doventolk bijvoorbeeld ook voor een gepersonaliseerde nieuwsbalk kan gebruiken. Hbb-televisie kan, afhankelijk van de tv-aanbieder, alleen op sommige smarttelevisies worden bekeken.


Vorige artikel
Geen Anne Frank-spektakel dodenherdenking
Volgende artikel
'Commercieel tijdstip te heet voor voetb..

Advertentie

Nieuwsarchief


Poll

  • Val jij wel eens in slaap voor de tv?