TVGids24.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Nieuws


Aankomende donderdag is de inhuldiging van Felipe VI, de nieuwe koning van Spanje, rechtstreeks te zien op televisie. In een urenlange uitzending komen alle ceremonies, pracht en praal van het Zuid-Europese vorstenhuis aan bod.

Draaiboek

In de ochtend vinden een aantal plichtplegingen plaats. In eerste instantie geeft vader Juan Carlos (76), het stokje over aan zijn zoon Felipe (46). Hij wordt vanaf dat moment zowel koning als bevelhebber over het leger. De nieuwbakken koning legt vervolgens de eed af in de Huis van Afgevaardigden.

Later vinden ook het militair defile plaats, alswel als het zwaaimoment op het balkon van het koninklijk paleis in Madrid.

Goedkeuring

Dinsdag keurde de Spaanse Senaat met het goedkeuren van een abdicatiewet de troonsafstand formeel goed. Dit was nodig omdat het tot dan officieel niet mogelijk was voor een koning om af te treden. Koning Juan Carlos heeft woensdag vervolgens, onder het oog van 160 gasten, deze nieuw ingevoerde wet ondertekend. Vanaf donderdag is hij gedurende 39 jaar koning van Spanje geweest. Officieel mag hij deze titel nog tot zijn dood dragen.

De inhuldiging van kroonprins Felipe start om 9.30 uur op Nederland 1. De uitzending wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom en duurt tot ongeveer 13.45 uur.


Vorige artikel
'Jaloersmakend' programma maakt overstap
Volgende artikel
Ontspannen ramptoerisme bij SBS6

Nieuwsarchief


Poll

  • Mijn favoriete serie is...