TVGids24.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Nieuws


De eindredactie van EenVandaag bood deze week haar excuses aan voor het gedrag van een verslaggever, die door de persoonlijke spullen van de vliegtuigslachtoffers zat te neuzen. Maar ook in andere landen is de discussie actueel door verschillende incidenten. De Volkskrant schrijft er over.

Leeghalen

“Afgelopen uur leegden journalisten de koffers van de piloten en stapten op brokstukken,” zo beschrijft een journalist van Al-Jazeera wat ze ziet bij het neergestortte vliegtuig in Oekraïne. Dit is zowel ethisch, maar ook qua waarheidsvinding slecht te noemen. Hier kwam ook de Amerikaanse televisiezender ABC News achter.

Dit kanaal kreeg meer dan honderd klachten nadat een journalist spullen op de plek van de aanslag verplaatste. Hijzelf ontkent er geknoeid te hebben omdat de rebellen of de bewoners eerder al wat hebben verplaatst. “Het is doorzocht en dus kunnen we niet spreken van een plaats delict en al helemaal niet van een plaats delict waar niet mee is geknoeid.”

Te ver

In Nederland richt de toorn zich vooral op verslaggeefster Caroline van den Heuvel van EenVandaag. Zij pakte een dagboek tussen de brokstukken vandaan en las hieruit voor. Volgens Alexander Pleijter van de Fontys Hogeschool Journalistiek is dit inderdaad fout, maar zijn er verzachtende omstandigheden. “Je bent volledig gericht op het zoeken naar nieuws, nieuwe feiten, nieuwe aanwijzingen, nieuwe verhalen. Dan kan je net even niet doorhebben dat je een stap te ver gaat.” Het is volgens Pleijter behoorlijk oncollegiaal dat het programma haar journalist vervolgens openlijk afvalt.


Vorige artikel
Laatste seizoen Nikita van start
Volgende artikel
Oranje oefent op dezelfde zender

Nieuwsarchief


Poll

  • Mijn favoriete serie is...